Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Naucz malucha zdrowo jeść

Z piekarnika, z patelni a może na parze?

Jeśli od małego przyzwyczaimy dziecko do zdrowego odżywiania się, będzie zdrowo jadło w dorosłym życiu. Być może dzięki temu uniknie nadciśnienia, miażdżycy, nowotworów, cukrzycy czy innych chorób, które są następstwem stosowania niewłaściwej diety.

Mc Zestaw zakazany!

Fot. iStockphoto

Mc Zestaw zakazany!

Prawda jest smutna. To my, rodzice, jadamy niezdrowo. Zamiast po kanapkę z ciemnego pieczywa sięgamy po słodką drożdżówkę i popijamy słodzonym jogurtem lub napojem. A jeśli nie zmienimy nawyków, nasze dziecko będzie jadało tak jak my. Warto więc zastanowić się co jemy. Jeśli produkty gotowe, fast-foody albo produkty nafaszerowane chemią, lepiej jak najszybciej zmienić jadłospis. Dla zdrowia całej rodziny.

 

Słodko bez cukru

Niewskazane dla dzieci są wyroby cukiernicze zawierające duże ilości kwasów tłuszczowych typu trans, np. pączki, faworki, ciasta z kremem. Ten typ kwasów tłuszczowych niekorzystnie wpływa na układ krwionośny. Cukier z kolei jest powodem otyłości. Nie dawajmy dzieciom lizaków i twardych cukierków, które długo trzymane w buzi przyczyniają się do próchnicy zębów. — Nie podawajmy produktów z napisem „light" np. lekkich jogurtów, słodyczy light. Są wzbogacane substancjami dodatkowymi, choćby dosładzane aspartamem, i u dzieci mogą wywoływać biegunkę, alergię, wymioty czy bóle brzucha – tłumaczy Joanna Wielowska, doradca żywieniowy SetPoint. Napoje typu coca-cola zawierają dużo fosforu, który spożywany w nadmiarze zaburza mineralizację kości. Najlepsze i najzdrowsze dla dzieci są niesłodzone, najlepiej wyciskane samodzielnie soki warzywne i owocowe oraz woda mineralna, niegazowana.

 

Przekąski bez tłuszczu i soli

Dietetycy alarmują, że za dużo solimy nie tylko swoje dania, ale i dania dzieci. Tymczasem dziecku wystarczy ta ilość soli, która znajduje się w surowych warzywach, owocach, mięsie czy w pieczywie i żółtych serach. Nie trzeba dodatkowo dosalać żadnych dań dla malców.
Dania fast-food nie tylko zawierają niekorzystnie działające na serce i naczynia krwionośne kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe trans, ale i sól. — Dodatkowo są ciężkostrawne, co zaburza pracę przewodu pokarmowego, a także stanowią źródło cukrów prostych, które przyczyniają się do rozwoju otyłości — dodaje Wielowska. Lepiej nie przyzwyczajać dzieci do smaku tych potraw. Omijajcie bary szybkiej obsługi! Jeśli jednak dzieci lubią hamburgery czy frytki, można zrobić je samemu w domu używając oliwy do smażenia, domowych kotletów mielonych i ciemnego pieczywa oraz mnóstwa warzyw. — Bezwartościowe, tłuste i pozbawione wartości odżywczych są chipsy. Lepiej podać dziecku i sobie suszone banany czy jabłka na przekąskę zamiast słonego zapychacza — radzi dietetyk Joanna Wielowska.

 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: halina2159.

Komentarze

  • Modzelka8 | 17-02-2015 12:25:44

    Ja na szczęście najpierw podałam synkowi warzywa, dopiero po jakimś czasie owoce, dlatego nie wzbrania się przed smakiem warzywek
  • mikaa997 | 04-03-2015 09:58:21

    Ja stawiam zdecydowanie na gotowanie na parze, czasem przyrządzę też coś w piekarniku np. rybkę. Jeśli chodzi o słoiki to mój synek lubi wszystkie smaki i o dziwo woli obiadki niż deserki
  • leicester21 | 06-03-2015 16:01:01

    Zdecydowanie gotowanie na parze jest zdrowsze od zwykłego gotowania. Dobrze wprowadzić dziecku do codziennej diety owoce i warzywa, i dawać dobry przykład samemu zdrowo się odżywiając.
  • donnavito | 08-03-2015 22:01:08

    Własny przykład jest najlepszy, najgorzej jak rodzic coś wmusza, a sam sięga po zupkę chinską.

Poczytaj również

Warto zobaczyć

Rozszerzanie diety dziecka

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj