Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Zapis czatu z dr Magdaleną Białkowską, specjalistą dietetykiem

Jak schudnąć, jak nie utyć

Prawie półtorej godziny dr Magdalena Białkowska odpowiadała w Instytucie Żywności i Żywienia na pytania zadawane przez uczestników czatu i nadesłane wcześniej przez użytkowników portalu eBobas.pl. Czat, poświęcony odchudzaniu, zasadom zdrowego żywienia i dietom odbył się 19 marca 2013 roku.

dr Magdalena Białkowska, specjalista  dietetyk

Fot. Archiwum

dr Magdalena Białkowska, specjalista dietetyk

eBobas.pl: Prosto z Instytutu Żywności i Żywienia rozpoczynamy czat z dr Magdaleną Białkowską. Czekamy na pierwsze pytania.

toja51: Od pewnego czasu więcej się ruszam, żeby zdrowo schudnąć. Tymczasem przeczytałam, że moja tkanka tłuszczowa zamiast zostać spalona może przerodzić się w tkankę mięśniową. Czego nie jeść, żeby do tego nie dopuścić? A co wręcz jeść?

Dr Magdalena Białkowska: Skuteczne odchudzanie to redukcja tkanki tłuszczowej i ochrona beztłuszczowej masy ciała, czyli tkanki mięśniowej. Osoba, która chudnie tylko kosztem tłuszczowej masy ciała ma szansę nie mieć efektu jojo. Osoba, która traci beztłuszczową masę ciała, jest kandydatem do efektu jojo. Nie sądzę, żeby groził Pani nadmiar tkanki mięśniowej. Aby to uzyskać trzeba wiele godzin i miesięcy ćwiczyć. Dieta odchudzająca powinna dostarczać o 500 - 1000 kcal mniej w stosunku do zapotrzebowania energetycznego organizmu i zawierać wszystkie składniki odżywcze. Trzeba pamiętać o błonniku, który zmniejsza apetyt, utrudnia wchłanianie glukozy i cholesterolu i ułatwia walkę z zaparciami.

grazyna: Czy nadmiar otrąb może szkodzić? A jeśli tak, to jak określić „nadmiar”?

Dr Magdalena Białkowska: Otręby w diecie dostarczają zarówno błonnika nierozpuszczalnego jak i rozpuszczalnego. W przeciętnej diecie osoby dorosłej jest zbyt mało błonnika i dlatego często zaleca się dodatkowe spożycie tego składnika. Przyjmowane otręby zawsze muszą być w postaci papki , dodatku do zup , sałatek lub owsianki. Istnieje niewielka grupa osób, które powinny unikać otrąb. Są to chorzy ze stanami zapalnymi jelit, a także chorobą wrzodową. Zwykle zalecamy pacjentom spożycie od dwóch do 4 łyżek otrąb dziennie. Należy pamiętać, ze otręby popijamy dużą ilością wody. Nie ma powodów i wskazań do zwiększania tej ilości.

MILKA12: W jakich produktach można znaleźć dużo błonnika?

Dr Magdalena Białkowska: Podstawowym żródłem błonnika w diecie są produkty roślinne: warzywa, owoce, ciemne pieczywo, kasze szczególnie gruboziarniste. Wymienione produkty dostarczają także drogocennych witamin i skladników mineralnych. Bardzo dużo błonnika zawierają otręby.

 

Strona: 1 2 3 4 5 6
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: eBobas_PL.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: otyłość dziecka, nadwaga, dieta mamy, dieta

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj